Contacto y sugerencias

Estudiants de l'ETSETB presenten noves tecnologies per millorar el tractament del dolor neuropàtic

, por

3D Virtual Ecography és el primer projecte fruit del conveni de col·laboració entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge per impulsar la recerca biomèdica i la transferència de tecnologia.

14/01/2015
Un total de vint estudiants  de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC ha presentat propostes a la comunitat mèdica de l’Hospital Universitari de Bellvitge per millorar el tractament del dolor neuropàtic. Aquest tipus de dolor corporal acompanya sovint les lesions nervioses i, en el pitjor dels casos, invalida les persones que el pateixen.
El projecte dels estudiants de l'ETSETB, anomenat 3D Virtual Ecography, vol resoldre una problemàtica concreta identificada pel doctor Tomás Domingo, metge de la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Es tracta de millorar la punció ecoguiada per tractar el dolor mitjançant el disseny, construcció i validació d’un sistema que permeti obtenir una imatge 3D que faciliti visualitzar la posició i orientació de l’agulla dins el teixit del pacient de manera que es redueix el temps de punció i la molèstia per al pacient. 
Dos equips de deu estudiants cadascun han dut a terme el projecte en el marc de  l’assignatura Projecte Avançat d’Enginyeria, que es fa al tercer curs dels graus de l’ETSETB de la UPC. Aquesta és una de les tres assignatures de projectes que fan els estudiants seguint la metodologia CDIO (sigles de Concepció, Disseny, Implementació i Operació), amb la que es pretén que tinguin experiències de disseny que solucionin problemes reals.
Les solucions proposades inclouen un hardware que determina la posició de la sonda i un software de processat d’imatge que genera la visualització 3D a partir de les imatges 2D adquirides per l’ecògraf. Per realitzar el projecte, l’empresa Sonosite ha cedit un aparell d’ultrasons marca M-TURBO amb una sonda longitudinal i una de convexa, per tal de que els estudiants puguin fer proves in-situ i arribar a una solució tecnològica del problema.
El projecte és el primer resultat de l’acord entre la UPC, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge, que permet als estudiants de la Universitat conèixer de prop les necessitats del personal sanitari per desenvolupar solucions innovadores en l’entorn hospitalari.
D’altra banda facilita als investigadors l’accés a les tecnologies existents a la UPC, específicament als grups de recerca associats a l'ETSETB. La Unitat d’Innovació de l’IDIBELL participa en la gestió i el seguiment d’aquesta col·laboració vehiculant les relacions entre els socis. 


Otras notas de esta fuente
 

Ayúdanos a mejorar Presspeople con tus sugerencias y comentarios sobre el funcionamiento o el diseño de la web