Contacto y sugerencias

Politične konzultacije z Iranom

, por

DS Darja Bavdaž Kuret na srečanju z MZZ Irana dr. Mohammadom Javadom Zarifom; Foto: IRNA

DS Darja Bavdaž Kuret na srečanju z MZZ Irana dr. Mohammadom Javadom Zarifom; Foto: IRNA

DS Darja Bavdaž Kuret na srečanju z MZZ Irana dr. Mohammadom Javadom Zarifom; Foto: IRNA

Teheran, 2. november 2016 – Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret se je v okviru obiska v Islamski republiki Iran srečala z ministrom za zunanje zadeve Irana dr. Mohammadom Javadom Zarifom ter izvedla politične konzultacije z njegovim namestnikom dr. Majidom Takhtom Ravanchijem. Pogovori državne sekretarke so bili del priprav na obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca v Iranu v drugi polovici novembra.

 

V pogovoru z ministrom Zarifom sta sogovornika pozdravila razvoj stikov med državama, ki ga bo kronal bližnji obisk slovenskega predsednika v Iranu. Minister Zarif je pozdravil skorajšnje odprtje uradnih prostorov slovenskega veleposlaništva v Teheranu, ki bo lahko pomembno prispevalo k poglabljanju dvostranskega sodelovanja med državama. Sogovornika sta se zavzela za iskanje novih možnosti za razvoj gospodarskega sodelovanja. Velik del pogovora sta namenila izmenjavi mnenj o krizi v Siriji in se strinjala s pomenom konstruktivnega delovanja v smeri rešitve krize.

 

V okviru političnih konzultacij sta državna sekretarka Bavdaž Kuret in namestnik ministra Ravanchi podrobneje pregledala odnose med državama. Tehten poudarek sta namenila stanju in priložnostim gospodarskega sodelovanja, obravnavala pa sta tudi možnosti za nadaljnji razvoj kulturnega, znanstvenega in izobraževalnega sodelovanja. Izmenjala sta mnenja o razmerah na Bližnjem Vzhodu in na Zahodnem Balkanu ter pregledala multilateralno sodelovanje med državama. Zavzela sta se za uspešno izvedbo skorajšnjega obiska slovenske delegacije v Iranu.


Kontakt

Otras notas de esta fuente
 

Ayúdanos a mejorar Presspeople con tus sugerencias y comentarios sobre el funcionamiento o el diseño de la web