Contacto y sugerencias

Slovenska delegacija na Svetovnem forumu za vodo

, por

13.03.2012

Marseilles 13. marec 2012 - V Marseillesu poteka 6. Svetovni forum za vodo, ki je največji mednarodni dogodek na področju voda. Slovenija je v okviru Zelene skupine predsedovala okrogli mizi na visoki ravni z naslovom »Voda in varnost/trajnost«.

Namen Svetovnega Foruma o vodi je dvigniti področje voda višje na politično agendo, nuditi podporo razpravam glede vprašanj vode v 21. stoletju, oblikovati konkretne predloge za svetovno javnost, ustvariti in  generalizirati politične zaveze. Eden izmed ciljev Foruma je tudi ustvariti korak naprej pri pripravah na Konferenco ZN o trajnostnem razvoju Rio+20.

Slovenska delegacija, ki jo vodi v.d. generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov Robert Kojc danes pod okriljem Zelene skupine (sicer neformalna skupina zunanjih ministrov šestih držav Islandija, Kostarika, Singapur, Slovenija, Zelenortski otoki, Združeni arabski emirati)  predseduje okrogli mizi na visoki ravni na temo "Voda in varnost/trajnost". Na okrogli mizi so poleg članic Zelene skupine sodelovali še visoki predstavniki Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo, župan Bogote, predstavniki nevladne organizacije WWF (World Wildlife Found) in številni drugi predstavniki držav (Malezija, Laos, Sudan, Saudska Arabija, Češka, Brunei  idr). Okrogla je v uvodnih predstavitvah in odprti diskusije prikazala dobre prakse na področju voda držav članic Zelene skupine in delovala v smeri iskanja učinkovitih rešitev na področju varnosti voda ter trajnostnega upravljanja z vodami. Izsledki okrogle mize in koraki za nadaljnje delovanje bodo predstavljeni na Ministrski konferenci v popoldanskem času.

Slovenija bo na Svetovnem forumu za vode prisotna tudi v okviru Modre Skupine, (Nemčija, Španija, Bangladeš, Brazilija, Egipt, Hrvaška, Francija, Maldivi, Maroko, Slovenija, Urugvaj, ki deluje v okviru Sveta OZN za človekove pravice) ki bo podala izjavo na temo človekovih pravic do varne pitne vode in sanitarij.

V ožji izbor filmskega festivala, ki poteka ob robu Svetovnega foruma za vodo, je v rubriko Znanost in izobraževanje, uvrščen slovenski film »Koprski zaliv«, ki je bil predvajan 11.3.2012.

Mednarodni svet za vodo (World Water Council) od 1979, vsake 3 leta organizira Svetovni forum za vodo. Forum je prvič potekal v Marakešu (1979), nato v Hagu (2000), Kjotu (2003), Mexico cityju (2006), Istanbulu (2009), marca letos pa poteka v Marseillesu.


Otras notas de esta fuente
 

Ayúdanos a mejorar Presspeople con tus sugerencias y comentarios sobre el funcionamiento o el diseño de la web