Contacto y sugerencias

Turneja kitaristov Maka Grgića in Nejca Kuharja v ZDA

, por

Glasbenika mlajše generacije Nejc Kuhar in Mak Grgić sta s koncertom 27. 10. 2016 v dvorani Bowie centra uprizoritvenih umetnosti (Bowie Center for the Performing Arts) zaključila niz koncertov na vzhodni obali ZDA. Kitarista, ki skupaj nastopata pod imenom Duo Prokofjev,  sta najprej nastopila 22. oktobra  v cerkvi sv. Cirila v New Yorku. Poleg skladb klasičnega kitarskega repertoarja sta izvedla avtorske skladbe Nejca Kuharja ter premierno predstavila njegovo novo kompozicijo za kitaro in orgle z naslovom Organic for Organ and Guitar. Na orglah se jima je pridružil priznan ameriški glasbenik Stephen Ackert, sicer specialist za staro glasbo in nekdanji umetniški vodja glasbenega programa Narodne galerije v Washingtonu. Prav v Narodni galeriji v Washingtonu sta glasbenika prvič skupaj nastopila pred ameriških občinstvom, in sicer leta 2013, ko sta prejela tudi odlično kritiko v Washington Postu, hišni ansambel pa je pozneje za svoj repertoar tudi naročil kompozicijo Nejca Kuharja.  Po prestavitvi v New Yorku sta glasbenika 25. oktobra nastopila v koncertni dvorani Univerze v Frostburgu ter dan kasneje, 26. oktobra še v dvorani gledališča Avalon Theatre  v Eastonu.  Program turneje je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

 

 

Mlad kitarski virtuoz Mak Grgić  je glasbeno izobraževanje začel v Ljubljani, nadaljeval v Zagrebu in na Dunaju, pred kratkim pa je dokončal doktorski študij na Univerzi Južne Kalifornije (USC Thornton School of Music), s pomočjo financiranja iz slovenskih Kerže skladov. Tam zdaj poučuje kot izredni profesor. V času šolanja je uspešno sodeloval in zmagal na več kitarskih tekmovanjih:  Andres Segovia v Velbertu v Nemčiji, Forum Gitarre na Dunaju v Avstriji, v Arrenzanu v Italiji, Anna Amalia v Weimarju v Nemčiji, na Guitarart v Beogradu v Srbiji, E. Mercatali v italijanski Gorici. Nastopil je na odrih mnogih prestižnih dvoran v Parizu, Stockholmu, Montréalu, ter v sklopu društva Amici del Loggione milanske Scale. Sodeloval je s simfoničnim orkestrom iz Sankt Peterburga, simfoničnim orkestrom Spokane Symphony Orchestra, z orkestrom RTV Slovenija idr. 

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, je obiskoval  Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Antona Črnuglja. Študij kitare je nadaljeval na Dunaju v razredu svetovno priznanega kitarista in pedagoga Alvara Pierria, vzporedno pa obiskoval študij kompozicije pri skladatelju dr. Rainerju Bischofu. Od leta 2015 poučuje kitaro na Glasbeni akademiji na Dunaju (Wiener Musikakademie). Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah, kot so Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Rachmaninov Hall na Moscow Tchaikovsky konservatoriju, Slovenska filharmonija, Cankarjev dom… Nejc Kuhar samostojno ter kot komorni glasbenik redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov, kot solist, predavatelj ali kot član žirij. Poseben čar njegovih koncertov so tudi njegove izvedbe lastnih skladb.

Nejc Kuhar v mesecu oktobru biva v slovenskem kulturnem ateljeju v New Yorku. Tekom meseca je poleg navedenih koncertov sam izvedel še druge nastope, pa tudi predaval tako kitarsko interpretacijo kot kompozicio, in sicer na: Nazareth College (Rochester), Curtis Institute of Music (Philadelphia), Manhattan School of Music (New York), Sarah Lawrence College (New York), Mannes School of Music, The New School University (New York), The New York University (Steinhard), York College (New York), Five Towns College, (New York), Brooklyn College (New York), Bard College (Annandale-on-Hudson), Graduate Center of the City University of New York, Juilliard School (New York), Long Island Guitar Society (New York).

Otras notas de esta fuente
 

Ayúdanos a mejorar Presspeople con tus sugerencias y comentarios sobre el funcionamiento o el diseño de la web